Beste strømleverandør 2020Forsikringsselskaper i Norge 2020Innboforsikring best i testTest av kredittkortSammenlign strømpriser

Maher (25) zette mondkapje iets te laat op en werd hardhandig overmeesterd op station Arnhem

Maher (25) zette mondkapje iets te laat op en werd hardhandig overmeesterd op station Arnhem

NIJMEGEN –  Een mondkapje een seconde te laat opzetten en vervolgens hardhandig uit de trein worden verwijderd en met vier flinke kneuzingen op het politiebureau belanden: het overkwam de 25-jarige Nijmegenaar Maher Hajj Kaddour. ,,Ik vraag me af of me dit ook was gebeurd als ik een gewone Nederlander was geweest.’’

Het is al weer enkele weken geleden gebeurd, maar Hajj Kaddour is er nog dagelijks mee bezig. ,,Mijn ribbenkast doet nog zeer.’’ En pas afgelopen week heeft hij, met behulp van Nederlandse vrienden, een klacht ingediend bij de NS.

Wat er precies gebeurd is? ,,Ik moest naar Amsterdam, voor mijn staatsexamen Nederlands.’’ Een half jaar had hij er op moeten wachten. ,,Door corona’’, vertelt de student die tandarts wil worden en nu ter voorbereiding daarop voor tandartsassistent leert. ,,Het examen heb ik voor mijn studie nodig.’’

Hij checkte met zijn ov-kaart in en spurtte naar de trein. ,,Ik was laat.’’ Bij het binnenstappen van de trein bemerkte hij dat hij zijn mondkapje nog niet op had. ,,Heb ‘m meteen gepakt en opgezet, gelukkig was er niemand in de buurt.’’’

Maher Hajj Kaddour wordt tegen de grond gewerkt op het perron. © eigen foto

Kon het probleem niet zijn

De dienstdoende conducteur sommeerde hem echter uit te stappen. ,,Waarom weet ik niet, dat zei hij niet. Ik nam aan dat het om het mondkapje ging, maar dat had ik al op voor ik de coupé binnenging. Dus dat kon het probleem niet zijn.’’

Herhaald vragen hielp niets. ,,De conducteur zei steeds ‘omdat ik het zeg’. Maar ik had een geldig vervoersbewijs en een mondkapje.’’ Dus hij bleef zitten.

Ik nam aan dat het om het mondkapje ging, maar dat had ik al op voor ik de coupé binnen ging

De trein vertrok uit Nijmegen, maar Hajj Kaddour hoorde de conducteur met Veiligheid & Service bellen, wat vroeger de spoorwegpolitie heette. ,,Ik hoorde zoiets zeggen als ‘ik heb hier iemand zonder mondkapje’. Ik werd bang.’’

Gemaakte opnames

Hij besloot zijn mobiele telefoon op ‘opname’ te zetten. In Arnhem werd hij wederom gesommeerd de trein te verlaten. Op de gemaakte opnames, die door de Gelderlander zijn beluisterd, is duidelijk te horen dat de opgetrommelde medewerkers ervan uit gaan dat Hajj Kaddour geen geldig vervoersbewijs heeft. Hem er naar vragen doen ze niet, ondanks dat Hajj Kaddour meerdere keren vraagt waarom hij de trein uit moet.

Nadat de Nijmegenaar ondanks herhaald verzoek de trein niet uit wil, wordt hij met harde hand tegen het raam geduwd, om vervolgens de trein uitgetrokken te worden. ,,Nadat ze eerst mijn mondkapje hadden afgetrokken.’’

 

Maher Hajj Kaddour in de trein, met mondkapje. © eigen foto

‘Ik raakte in paniek’

Op het perron ontstaat een schermutseling met de Nijmegenaar, die vijf jaar geleden uit Syrië vluchtte. ,,Ik raakte in paniek. Ik zei nog tegen ze dat ik oorlogen heb meegemaakt en ze me niet aan moesten raken.’’

Uiteindelijk gaan drie NS-medewerkers op hem zitten om hem in bedwang te houden. Hij wordt geboeid afgevoerd naar het politiebureau en mag niet veel later weer naar huis. Met twee boetes op zak: een van de politie wegens het veroorzaken van het gedoe, en een van de NS, voor het niet hebben van een geldig vervoersbewijs.

Ik zei nog tegen ze dat ik oorlogen heb meegemaakt en ze me niet aan moesten raken Hajj Kaddour

Niet fair

Misschien vindt Hajj Kaddour de boetes, de kneuzingen die hij opliep en het missen van het examen nog het minst erg van de hele kwestie. Hij weet nu dat hij gewoon uit had moeten stappen en zich niet had mogen verzetten. ,,Maar waar het om gaat, is dat ik niet fair behandeld ben.’’

,,Pure discriminatie’’, vermoedt  de Maldense Nettie Mulder, die de jonge vluchteling onder haar hoede heeft genomen. ,,Dit was mij nooit gebeurd, dat weet ik zeker.’’

Aan het vakmanschap

De NS zegt desgevraagd geen aanleiding te zien in die gedachte mee te gaan. De spoorwegen blijven bij de lezing dat Hajj Kaddour geen mondkapje in de trein droeg en geen geldig vervoersbewijs had. ,,Het is altijd aan het vakmanschap van onze medewerkers om de inschatting te maken hoe zij handelen’’, aldus woordvoerder Anita Middelkoop.

Hajj Kaddour laat het er niet bij zitten. Hij heeft, naast een klacht bij de NS, ook aangifte gedaan bij de politie. Met de steun van Mulder en andere vrienden. Mulder: ,,Dit had nooit mogen gebeuren. Om een mondkapje, niet te geloven toch?’’

 

Dit had nooit mogen gebeuren. Om een mondkapje, niet te geloven toch? Nettie Mulder

Geef een reactie

العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañol
X